Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Γιατί να υλοποιήσω ένα πρόγραμμα Π.Ε. με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση;

Ας μιλήσουμε καθαρά για.......... τα σκουπίδια μας!
Ένα από τα πιο έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής είναι η παραγωγή και η διάθεση των απορριμμάτων. Οι συνέπειες γίνονται αισθητές σε όλους μας: τεράστιες περιοχές εδάφους μολύνονται, επιφανειακά και υπόγεια νερά ρυπαίνονται από την έκλυση βαρέων μετάλλων, διοξίνες από την καύση των σκουπιδιών προσβάλλουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, ψάρια, πουλιά και θηλαστικά τίθενται σε κίνδυνο από τα μικρά απορρίμματα.
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης γνωρίζει ότι, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των σημερινών γενεών χωρίς να υποθηκεύσουμε τις ανάγκες των μελλοντικών θα πρέπει να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι αυριανοί πολίτες, έτσι ώστε να μην επαναλάβουν τα λάθη των προηγούμενων γενεών και να υιοθετήσουν τις αρχές της βιωσιμότητας στην καθημερινή τους ζωή. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο για την επιτυχία των στόχων μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τα απορρίμματα βασισμένη πάνω σε μια σύγχρονη νομοθεσία είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών.
Η Π.Ε. μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, όσον αφορά τις συμπεριφορές τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Να δράσουν όχι μόνον για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, για το σεβασμό της φύσης αλλά κυρίως για το σεβασμό του ανθρώπου και για την ίδια την επιβίωσή του.
Ένα πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη μείωση και τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων βοηθά τους μαθητές

  • ν’αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη απέναντι στα μείζοντα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων
    ν’αντιληφθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η λύση της ανακύκλωσης.
  • ν’εξοικειωθούν με έννοιες που αφορούν την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων όπως η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση, η κομποστοποίηση
  • να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, ν’ασχοληθούν, να δράσουν και να γίνουν μέρος της λύσης υιοθετώντας αξίες, στάσεις και συμπεριφορές για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
  • να προβούν στην κριτική ανάλυση της έννοιας της ανάπτυξης, στην ανάλυση της δυσλειτουργίας του τρόπου παραγωγής, των αρνητικών επιπτώσεων των σύγχρονων τρόπων κατανάλωσης που οδηγούν συστηματικά στην κατασπατάληση των φυσικών πόρων.

Ειδικότερα, η Π.Ε. σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων προσφέρει

  • έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ της διδασκόμενης ύλης και ενός διεπιστημονικό κύκλου σπουδών, η οποία προϋποθέτει τη συστημική προσέγγιση και ενσωματώνει τις μεταξύ των επιστημών απόψεις και θέσεις για την κατανόηση και επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος
  • ευκαιρίες για εργασία στο πεδίο π.χ. μία επίσκεψη σ’ ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης ή στο τοπικό σκουπιδότοπο
    στους μαθητές την ευκαιρία να συζητήσουν με ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα των απορριμμάτων και της εναλλακτικής διαχείρισης, να εκφραστούν και να τεκμηριώσουν τις θέσεις τους, να πάρουν αποφάσεις, να εργαστούν συλλογικά και να καλλιεργήσουν στο μέγιστο τη δημιουργική και κριτική τους σκέψη
    Η συμμετοχή των μαθητών
    Η εκπαίδευση για τις εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων ζητά από τους μαθητές να συσχετίσουν τη γνώση με την καθημερινότητα στο σχολείο και στο σπίτι
    Η συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου
    Η Π.Ε. που πραγματεύεται θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης αποτελεί μία εξαιρετική αφετηρία για να εξεταστεί η περιβαλλοντική επίδοση του σχολείου. Με αφορμή τ’ απορρίμματα, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μιλήσουν για τη χρήση του νερού και της ενέργειας, τον σχεδιασμό των σχολικών κτιρίων, και όλο τον τρόπο λειτουργίας τους σχολείου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής για όλο το σχολείο.
    Η εκπαίδευση για τ’ απορρίμματα και τη διαχείρισή τους, ζητά από τα σχολεία να επανεξετάσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες και να εντάξουν περιβαλλοντικά κριτήρια στις μελλοντικές αγοραστικές επιλογές τους.
    Πέρα από τη πόρτα του σχολείου
    Το πρόγραμμα Π.Ε. του σχολείου μπορεί να κινητοποιήσει και ν’ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και την τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολιτικούς για τον σχεδιασμό, την οργάνωση, την υλοποίηση και επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.
    Τα προγράμματα Π.Ε. προάγουν συνεργασίες, προσφέρουν την ευκαιρία στα σχολεία να δουλέψουν με άλλα σχολεία, είτε από την ίδια περιοχή είτε από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ή ακόμα και μεταξύ δύο διαφορετικών χωρών ή ηπείρων.
    Σκοπός και στόχος είναι να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη των νέων ανθρώπων, η οποία θα μετατραπεί σε ικανότητα δράσης προς την κατεύθυνση της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και να κατανοήσουν τις προσωπικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία και στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: